Bioscoopbouw met MC-FastKick

Den Bosch - Nederland

Kinepolis Den Bosch is een zeer modern bioscoopcomplex, waarvan alle zalen zijn uitgerust met contrastrijke laserprojectietechniek en de allernieuwste digitale soundsystemen. Het wordt geëxploiteerd door de Kinepolis Group. Tot het in 1997 opgerichte, beursgenoteerde concern behoren momenteel 95 bioscopen in België, Canada, Nederland, Frankrijk, Spanje, Luxemburg, Zwitserland en Polen.
Hoge eisen en strakke timing

De planning van de bouw in Den Bosch had een zeer ambitieuze timing. De opdrachtgever stond onder tijdsdruk en vroeg om het gebruik van betonsoorten met een zich snel ontwikkelende sterkte, zodat de betonelementen zo snel mogelijk ter plaatse konden worden ontkist en de betonvloeren zo snel mogelijk konden worden geëgaliseerd. Daarom overlegde de betrokken fabrikant van stortklaar beton, Voets - Langeraap B.V., met MC over een zeer efficiënte betonreceptuur, waarmee het bouwproces kon worden versneld en de productiviteit kon worden verhoogd.
De uitdaging was om voldoende consistentiebehoud van het beton te bereiken vanaf de betonfabriek tot en met de betonopbouw op de bouwplaats, en daarna een snelle sterkteontwikkeling binnen de eerste uren voor een zo snel mogelijke egalisatie van het beton.

 

Het moderne bioscoopcomplex in Den Bosch kon dankzij MC-FastKick 111, zoals gepland, op 25 juni 2018 worden geopend.
Het moderne bioscoopcomplex in Den Bosch kon dankzij MC-FastKick 111, zoals gepland, op 25 juni 2018 worden geopend.
© MC-Bauchemie 2024


Hoge prestaties in twee fasen

De deskundigen van MC adviseerden de in 2017 nieuw geïntroduceerde MC-FastKick 111. De chloridevrije uithardingsversneller wordt eerst zeer vloeibaar, maar zorgt vervolgens voor een snelle doorharding en voor een gereguleerde verkorting van de uithardingstijd van beton en mortel. Naast de verbeterde beginsterkte maakt de nieuwe uithardingsversneller van MC ook hogere eindsterktes mogelijk, omdat een speciaal activeringsmechanisme ertoe leidt dat de betonmatrix in de loop der tijd compacter en sterker wordt.
In de eerste reactiefase biedt MC-FastKick 111 in combinatie met een op PCE gebaseerd vloeimiddel een uitbreiding van de consistentie van maar liefst twee klassen zonder het opstijfgedrag te beïnvloeden. In de tweede fase heeft MC-FastKick 111 een positieve invloed op de vorming van kristallen tijdens de calcium-silicaat-hydraat-fasen in het beton. Dit leidt tot een duidelijke verhoging van de kristallisatiesnelheid en daardoor tot de significant hogere beginsterkte, zonder de andere betoneigenschappen negatief te beïnvloeden. Het resultaat is een zeer sterk beton, al in de beginfase.
Dankzij deze eigenschappen is MC-FastKick 111 ook de ideale keuze in de winterbouw en voor prefabricatie van betonconstructies, waar de doorlooptijden aanzienlijk kunnen worden verkort. De uitdaging bij de bouw in Den Bosch werd met de hulpstoffen van MC met succes bedwongen, zodat de opening op 25 juni 2018 plaats kon vinden, zoals gepland.

abs 123 abs 123 abs 123 abs 123 abs 123 abs 123 abs 123