De 60-er jaren: De eerste grote doorbraak van MC

10.08.2022

Na zijn oprichting in december 1961 komt het jonge MC-Bauchemie met zijn eerste innovatie: het recent ontwikkelde NAFU-systeem. De innovatieve naadloze en voegloze dakcoating wordt in de jaren 1960 en 1970 een betrouwbare oplossing voor het waterdicht maken van daken en een belangrijke verkoopstimulans voor het jonge bedrijf.

In september 1968 begon de nucleaire werking van de kerncentrale van Obrigheim. De koepel werd afgedicht met het NAFU-systeem. Deze foto is gemaakt voor het coaten. In 2005 werd de kerncentrale stilgelegd.
In september 1968 begon de nucleaire werking van de kerncentrale van Obrigheim. De koepel werd afgedicht met het NAFU-systeem. Deze foto is gemaakt voor het coaten. In 2005 werd de kerncentrale stilgelegd.
© MC-Bauchemie 2024

Door de verkoopmaatschappij Prodorit-Vertrieb Müller & Co. KG, dat MC-bedrijfsoprichter Heinrich W. Müller beheert voor het in Mannheim gevestigde Th. Goldschmidt AG, wordt het onlangs ontwikkelde NAFU-systeem overgenomen. NAFU is de merknaam voor een naadloos en voegloos dakbeschermingssysteem. Het wordt aangebracht in verschillende lagen met koud- en/of warm verwerkbare NAFUPLAST-coatingmengsels (hoofdzakelijk op basis van bitumen en met kunststof gemodificeerde bitumen), waarin versterkende weefsels worden ingebed. In vergelijking met de tot dan toe gebruikte dakbedekkingen opent de nieuwe dakcoating van MC volledig nieuwe perspectieven in de industrie en de woningbouw, in de eerste plaats voor platte daken, maar ook voor koepeldaken.

De trend naar platte daken

Het platte dak had zich al in de jaren vijftig definitief gevestigd in Duitsland. Op de Wereldtentoonstelling van 1958 in Brussel presenteerde Duitsland een paviljoen met plat dak, ontworpen door de architecten Eiermann/Ruf, dat zich onderscheidde door zijn bijzondere lichtheid. In de daaropvolgende jaren 1960 genoten platte daken reeds een grote populariteit - zowel in de industriële als in de particuliere sector. Deze dakconstructie houdt echter ook risico's in voor de onderliggende constructie van het gebouw, omdat bijvoorbeeld regenwater niet volledig wordt afgevoerd, in tegenstelling tot hellende daken. De eisen voor het waterdicht maken van het dak zijn navenant hoog, en regelmatige inspecties zijn absoluut noodzakelijk. Dit geldt vooral voor oudere daken - want als de isolatie eenmaal doorweekt is, is de enige optie deze te verwijderen.

MC krijgt voet aan de grond in de energiecentralesector

Dit is precies waar MC om de hoek komt kijken: Het NAFU-systeem heeft het grote voordeel ten opzichte van geprefabriceerde membranen dat het geen naden of overlappingen heeft en dus ongevoeliger is voor wind en slechte weersomstandigheden. Dit is niet alleen interessant op het gebied van platte daken, maar ook voor koepeldaken. De reactorkoepel van de eerste Duitse kerncentrale in Obrigheim in het Neckar-Odenwald-district werd het eerste letterlijk uitstekende referentieobject voor de MC-innovatie. Dit succesvolle project gaf een enorme stimulans aan de verdere marketing van NAFU-daken in de gehele Duitse energiecentralesector.

NAFU en de gevolgen

Tot in de jaren tachtig zijn talloze dakoppervlakken, vooral die met ingewikkelde dakconstructies, met succes beschermd met NAFU. Daarna neemt niet alleen het enthousiasme van de Duitse bouwbedrijven voor platte daken aanzienlijk af, maar brengen onderzoek en ontwikkeling bij MC ook tal van hogere en meer geavanceerde producten op de markt.

 

Wat tot op heden is overgebleven, zijn enerzijds verder ontwikkelde structurele waterdichtingssystemen voor structureel veeleisende oppervlakken, bekend onder de naam MC-Proof, en anderzijds speciale systemen voor het waterdicht maken van vochtige ruimtes, balkons en terrassen, waarin ook MC's zusteronderneming Botament is gespecialiseerd. En plotseling zijn platte daken ook weer in de mode. Dit is niet alleen te danken aan het mogelijke gebruik van de vrije ruimte, maar ook aan een duurzame factor: platte daken kunnen op een ecologisch waardevolle manier worden vergroend. Op voorwaarde dat ze waterdicht blijven.

abs 123 abs 123 abs 123 abs 123 abs 123 abs 123 abs 123